slowly slowly

allt har gatt i slow-motion idag. fran att bara komma upp ur sangen, gora en kopp kaffe for att vakna upp till att kla pa mig. och det har nog aldrig tagit sa lang tid att handla mat, sant talamod har jag aldrig.
det kommer inte bli nan nyars-fest for mig imorgon kan jag lova.
jag tror jag faktiskt blev 1 ar aldre, inte bara till siffran i fredags. men roligt hade vi, inte bara efter utan aven fore de mangder sake vi drog i oss. men ar det party sa ar det, speciellt nar det kommer till sana speciella tillfallen.
det var inte bara min fodelsedag utan aven min forlovningsdag, fast det var inte beraknat overhuvudet taget.
precis da fragan stalldes forstod jag precis vad som pagatt sen nagra dagar tillbaka. mystiken och konstigt beteende. aven tjafset i bilen pa vag till restaurangen forstod jag just da. alla bitar foll pa plats pa mindre an en sekund.
har funderat pa om jag ska ta a visa min fina ring som jag fick av I, men vill nog behalla den for mig sjalv ett tag till. jag fullkomligt alskar den. det basta av allt med den ar att den passar till precis vad som helst. trots alla diamanter som omger det vita guldet ar den inte sa uppsagelse vackande som en enda stor sten skulle ha varit.
precis vad jag hade onskat mig om det hade varit pa tal innan.

image207

helt f**cking otroligt!!!

jag ar i 7:de himlen!!! pa riktigt!!! det ar sa overkligt, kan fortfarande inte forsta.
hela min kvall var som i en drom ett tag och ar fortfarande pa nat vis. MEN ar dock VALDIGT besviken pa hur verkligheten faktiskt AR och hur folk har mage att bete sig sa illa, eller mer hur kan de utnyttja i sadant tillfalle som sadant. saklart galler det exakt allt som vanigt. helt f*cking j**la otroligt!!!
efter detta..,vem ar ens vanner egentligen??!! var gar gransen?
(kanner inte for att ga in pa djupet i denna fraga, men ar grymt besviken pa kvallens utgang, javla skit!!!)

u will always be with me..

onodigt och egentligen for personligt, sa ni som inte orkar bry er, BLUNDA!
for detta tillagnas min pappa eftersom jag inte kan ga och tanda ljus pa graven sjalv. det gor min lillebror at mig.

hade en av mina glada dagar igar, full av energi. det ar dar det tar stopp och jag forstar mig inte alls pa mig sjalv. eller sa har jag borjat slappa det harda taget lite grann av det faktum att min kara far inte langre finns i livet.
han dog for exakt 15 ar sedan igar och jag lovar, hade jag varit nagon annanstans an just har hade jag suttit och gratit som vanligt.
sen den dagen, alla ar har jag varit valdigt ledsen och det ar ocksa anledningen till att jag inte vill fira jul langre.
det finns ingenting roligt med jul langre aven om jag kan sakna den. aven min fodelsedag har jag struntat i.
det later kanske dumt for det var ju sa lange sedan, och jag vet att han formodligen inte hade velat att vi sorjer under denna hogtid men jag kan tala om att det faktiskt inte spelar nagon roll hur lang tid det gar, han ar lika saknad for det, att det gor ont.
jag ser handelsen repeatad i mitt huvud om och om igen, for jag var dar och sag honom ta sina sista steg innan hann foll ihop och bara lag och stirrade pa mig.
image206

over and out

da var den Juldagen idag over. har lite hemlangtan faktiskt. kommer ihag nar man vaknade upp under julen och kande lukt av pepparkakor och nejlikor, och at risgrynsgrot till frukost. det var sa mysigt pa nat satt.
och nar man var liten.. vad kul det var nar tomten kom med alla presenter. nu ar de bara minnen blott, men nar jag far mina egna, vare sig jag ar judinna da eller inte sa ska vi fira jul. det tycker jag alla en gang ska fa uppleva.

dagen for ovrigt har som vanligt bestatt av jobb och nu senare ikvall annu en lektion i judendom. den har gangen hoppas jag att det kommer ga battre. kopte en ny ''Sidor" i sondags med engelsk oversattning, sa forstar jag inte nu sa vet jag inte hur det ska ga...


vadda?, Julafton?

idag har nog varit en dag sa langt ifran den Julafton jag annars kan kanna av lite iallafall.

stressat anda sen i morse fran att komma i tid till min judiska lektion till att hinna i tid till jobbet senare pa eftermiddagen. till raga pa allt hade inte mina skor kommit till butiken (min storlek fanns inte dar) som jag kopte igar sa de fick lov att lamna dem pa jobbet istallet. sa onodigt, 1 timme bortkastad helt i onodan.
och inte en lugn stund pa jobbet heller, haft kunder hela dagen och skulle egentligen ha gatt pa en annan lektion i synagogan nu efter jobbet, men kroppen sa bara stopp. ar helt slut.

jag hade nog kunnat ga pa den dar lektionen men viljan var for svag for att fa mig att kora dit och inte direkt hem istallet, det ar typ 2 minuter dit fran mitt hem. men var vral-hungrig. men det var ju knappast nan middag som vantade hemma sa lite synd att jag inte gick dit for det hade varit otroligt intressant att hora historien fran en israelisk modells vag fran toppen pa catwalken till att bli tok-religios istallet. men det blir sakert fler ganger hoppas jag.
kortfattat, God Jul till er alla. hoppas ni haft ett betydligt battre ''firande'' an jag.


konstigt tycker jag nog.

an sa lange finns inte minsta tillstymmelse till jul och kommer aven forbli nada har om det blir som forra aret.
jag tycker nog att det ar lite konstigt med tanke pa att det faktiskt bor kristna i detta land ocksa, inte bara judar sa nanting borde val kunna synas, en gran, en julstjarna, vad som helst!! men nej.

blev grymt besviken pa IKEA som jag besokte forra helgen som inte ens hade glogg eller pepparkakor i den Svenska butiken. fy skams pa er!!! och saklart inget julpynt heller for den delen.
nu skulle jag ju i och for sig kunna vara sa kreativ att jag tillverkar mitt egna pynt och bak men sa duktig ar jag inte, och det ar heller inget jag orka syssla med pa min lediga dag sa jag far val helt enkelt skylla mig sjalv.
eller sa ar det orden I gav mig som gjorde mig lite av, -"it's not our holiday so why do something special?'

tankte istallet ta en runda pa stan och shoppa lite, det har man alltid ork till, och det ar ju faktiskt min fodelsedag pa fredag...


spansk nostalgi

for tillfallet ar det Chambao som galler...
fullkomligt ALSKAR all spansk komponerad musik och spansk musik med spansk text.
precis som jag uttryckte det ikvall, ''le cheleck a shaim cheli..."
Spanien har knappast maten att hurra for men det finns ju sa mycket annat underbart med just detta land.
och Ibiza... Ibiza!!! i miss you!!!

30 ars kris?

image205

Sakta men sakert borjar det dra ihop sig till den dagen pa det har aret da jag inte kommer vara nagot i 20-ars aldern langre.
Aldern har ju egentligen ingen betydelse, eller bor ju inte ha det, men sjalva faktumet i sig kanns iallafall lite smajobbigt faktiskt. Det spelar ingen roll att folk omkring blir chockade och knappt kan tro det ar sant att jag ar sa ''gammal'', max 23 sager de flesta har.
Sa fort jag kommer in i tankarna pa vad som hant de senaste 10 aren tar det stopp, 10 ar redan!! WHAT THE F**K??!!
Det finns definitivt ingenting jag angrar att jag gjort, men hade kanske onskat att jag hunnit med mera.
Det ar aven nu tankar om barn kommer fram har jag markt. Jag vill ju inte bli for gammal innan jag skaffar mitt forsta, nar det nu ar. For nu kan man ju lasa om kvinnor som i mormors-aldern skaffar sina forsta barn, men sa vill jag ju inte att det ska bli, for sent alltsa.
Det var lange sedan jag kande mig sa har ''tom'' och forvirrad. Vet inte vad jag vill med nanting langre.
Allt kanns sa komplicerat. Kanske har jag drabbats av den dar 30-ars krisen som alla pratat om. 

mm hm ja ha

kanske vore pa tiden med ett bild-inlagg snart, men kanner inte for att borja greja med det nu. har massor av nya bilder att stuva in fran kameran, men eftersom var dator inte fungerar som alla andras genom att bara fa UBS-kabeln inkopplad och sen ar det klart blir det ett senare projekt. behover den tiden for att fixa till mig till jobbet. tidsfordrivet att ev fa bilderna inlagda ar onodig just nu da var idiot-burk valjer nar den vill och inte vill vara mig till lags. detta galler aven har pa bloggen, ratt var det ar nar man val skrivit och redigerat allt sa sparas det inte utan man loggas ut istallet. inte speciellt uppskattat. sa nu vet ni det, varfor jag ar pa sparlaga for tillfallet.
ikvall ska jag pa kurs i synagogan. jakligt intressant ar nog ordvalet for att sammanfatta detta inlagg....

Lucia, my friend

for forsta gangen since ever tror jag borjade jag langta tillbaka till da man fick se ett livs levande Lucia-tag igar.
allt p ga att jag borjade prata med D pa jobbet om vilken hogtid muslimerna firar nu och varfor. han ska namligen aka till sin familj langt langt uppe i norra Israel idag och han tyckte for en gangs skull att det skulle bli ganska trevligt. muslimerna har en hogtid om att inte slakta djur, exakt vad som var inneborden med denna forstod jag inte da hans engelska bryter av ganska mycket och stoppar in hebreiska ord som jag inte forstar, men det gor ingenting. D ar rolig han. mest langtar jag nog efter lussekatter och glogg tror jag, men det ska jag forsoka styra upp pa sondag. 3:e gangen gillt bor val ge mig tillracklig assistans och tur att fixa till dem dar bullarna nu. gloggen ska jag forsoka hitta pa IKEA, och har de inte sant i butiken nu nar jag kommer ska killen i kassan fa veta en hel del om vad jag tycker om deras sk "Svenska" butik. inte for att det kommer hjalpa ett skit, men nan maste jag ju ta ur min aggression pa eller? sist jag var dar hade de ingenting av vad vi har som inte Israel har.
kanske det vore enklare att lata mamma skicka en lada med grejer, men innan det kommer fram har det med stor sannolikhet borjat mogla dar inne. battre sent an aldrig funkar tyvarr inte riktigt har...

the check-system is crap

jag blir sa trott ibland pa dessa idiotiska regler som dom har kommit pa i detta land.
har far man t ex en check nar man far sin lon "utbetalad", inte direkt pa kontot som i normala lander.
na har ar de sa jakla check-kata och we love everything about America att man kan bli galen. det finns verkligen ingenting som ar bra med de har checkarna och det var lite av vad jag fick erfara igar. dessutom forvandlas banken till ett gigantiskt slagfalt da lonerna kommer for nummer-system vad ar det for nat?! folk springer in och ut, skriker och beklagar sig och bestammer med personen fore att "jag ar efter dig, ska bara ga och roka" for ingen har talamod att vanta pa plats heller. rena rama vilda vastern.
vad jag skulle komma fram till ar att det namligen finns tva slags checkar man kan fa utskrivna, en som ar "oppen" som du kan ga till banken och fa cash direkt eller hamta ut pa ett vaxlingskontor ELLER en san som givetvis jag alltid far men som jag inte visste fungerade pa detta sjuka satt. man kan inte ga och hamta ut sina pengar pa banken med denna utan bara satta in pa sitt bank-konto och fa pengarna 4 dagar senare pga av sakerhetsskal mot ev forfalskningar. vad ar det for jakla trams?!! jag ar jag!! sa igar stod jag en halvtimme helt i onodan i kon pa banken och fick lamna helt tomhant. blev sa irriterad sa ni forstar inte.
grejen ar den att jag i vanliga fall inte hamtar ut direkt for har aldrig behovt, men fick ett tips av en vaninna som alltid brukar gora sa sa jag tankte jag provar det jag med for ar lite i av en ekonomisk katastrof for tillfallet, allt pga av Sverige-resan for 2 manader sedan. men vad hjalpte detta mig nar jag anda far vanta till pa mandag for att fa satta spratt pa min stackars lon. men det finns sakert nan mening med det har, som vanligt!

mysa vill jag nu

da har jag precis fatt veta att min lektion i Holon ar installd. det kanns sa otroligt skont att den inte blir av tycker jag, aven om det ar valdigt intressant och larorikt. just idag kanner jag bara for att vara hemma och mysa och titta pa en film nu nar kylan borjar komma, timingen kunde inte ha varit battre. jag har gatt runt och frusit nast intill hela dagen sa nu ska jag rulla in mig i en massa filtar tankte jag och kanske puffa till det lite sa man blir sa dar lagomt gosig. det har varit ganska kallt idag fastan solen sken pa for fullt fram till kl 17 ungefar sa det ar pa tiden att jag gor slag i sak nu. men, nej jag orkar inte! det ringer pa dorren. jag hatar folk som inte kan ringa innan och forvarna utan bara tranger sig pa hur som helst. ja ja..

da var det fest igen

ikvall anordnas nan slags forestallning i en synagoga inte alltfor langt ifran mitt hus pga Hanukkan.
det ar meningen att jag ska narvara pa det har evenamanget for att visa narvaro i den judiska forsamlingen som jag fortfarande inte tillhor, men som jag har chans till om jag visar upp mig tillrackligt pa deras anordningar. grejen ar att jag inte riktigt vet om jag ska ga dit eller inte och det gor mig inte klok i huvudet. egentligen vill jag inte alls, men eftersom det framjar mina studier ar det bra om jag gar. men jag hatar att ga till stallen dar jag inte kanner en enda person, inte ens kanner igen nagon. det ar inte direkt att jag umgas med nagon "kjol" i vardagliga livet, sa nar det ar en san har grej far jag lite smatt panik infor tanken att ga runt och mingla med dessa kvinnor och tanter som ar gifta med atminstone 4-8 barn och hela fadderullan. jag lever ett liv sa langt bort man kan komma fran dessa individer sa vad ska man prata om egentligen? typ, var det fest i helgen eller? det skulle se ut.

inget att tillagga faktiskt

jag kanner att jag legat i ide nagra dagar, men faktum ar ocksa att jag inte har nagot speciellt att skriva om. det har inte varit en helt handelselos helg dock, jag orkar helt enkelt inte ta upp det bara.
jag slapp iallafall jobba i lordags da vadret var lite smalurigt pa morgonen sa de bestamde sig for att stalla in det hela, kanske hela ECO-festivalen t om, vad vet jag. tur for mig var det hur som helst. hade nog sett ut som nagon som gar runt i koma. vi var namligen pa middag hos nagra vanner i fredagskvall och kom inte i sang forran kl 06 pa morgonen darefter. jag lyckas alltid ha en san dar fortrangande tanke om att jag ska upp och jobba dagen efter da jag har som roligast, men jag har hellre roligt just da an att borja oroa mig for vad som komma ska. oroa sig kan man gora efterat. (champange ar gott!!) och ar det nagot som jag verkligen maste gora i just en situation som var da jag ar helt dod, ar att spela normal och sen ta hand om mitt mentala maende nar tiden ar inne ar mitt speciella triumf-kort forstar ni.
har "ovat" ganska manga ganger pa det om jag sager sa.

Atervinning kombineras med regn?

Idag ar nog bland det knepigaste vader jag har varit med om tror jag.
Stormvind om vart annat med dimma och solsken tillsammans.
image202

Det fattas bara att det borjar sporegna nu sa ar allt spikat och klart som man sager i verkstan.

I och med detta borjar jag bli lite skeptisk for i helgen arrangeras det ett Atervinnings jippo (eller ECO-festival som den heter har)i centrala Tel Aviv for att fa sa manga israeler som mojligt att borja tanka pa det har med miljon.
Har vet de knappt vad panta burkar ar (dessutom styrs det av den israeliska maffian som kammar in flera miljoner shekels per ar pa det, vilket skulle kunna ga till betydligt viktigare saker) och sopsortering ska jag nog inte borja beratta om ens sa kasst ar systemet har.
Tankte faktiskt inte sa mycket pa sant nar jag bodde i Europa for dar ar gor man det automatiskt av den anledningen att det finns tillgang till att gora det, dvs papper i sitt fack, glas i ett annat osv.
I och med detta arrangemang sa ska vi pa salongen jobba dar och gora reklam for var och landets enda frisorsalong som atervinner och anvander miljovanliga produkter. 9 timmar ute i sporegn, kan det bli skojigare?!..


Hanukka

ja da var det andra dagen pa Hanukka. vaknade upp med djavulskt humor men nu borjar jag ma battre efter mitt obligatoriska-maste-ha morgon kaffe. utan det ar jag inte manniska, det fick I verkligen veta. a andra sidan var jag nog mest arg pa honom fran igar och det ska han inte fa komma undan med. att smaka pa sin egna medicin tycker jag behovs ibland och da ska inte ens sex hjalpa som forlat..

da var det det har med Hanukka. for er som inte vet varfor man firar det kan jag tala om att det handlar om en olivolja for en herrans massa ar sedan som brann i 8 dagar istallet for 1. sa vi "firar" det med att tanda ett ljus for varje dag i Hanukkian. det mittersta och nionde ljuset tar man som hjalp och tander de "riktiga" ljusen for nan tandare fanns ju inte pa den gamla goda tiden.
 image200

under denna hogtid har man ingen speciell middag for att festa till det utan man ater munkar och allt som ar oljigt och friterat for att hylla olivoljan och paminnas om miraklet som skedde. Hanukka ar miraklets tid.

image201

det var bara det

snart ar det dags for annu en lektion i judendom. ar inte alls pa G for det. har nastan glomt bort allt vi gick igen forra veckan. har lite tappat gnistan for att lara mig. ar det inte innan jobbet ar det direkt efter och med sana lektionstider har jag liksom inte ork att plugga. bara sa ni vet.

ordinary life

da var man tillbaka igen da till det vanliga livet. kanns sa trakigt. skulle kunna stanna i Eilat mycket langre, men jobbar man sa har man inget annat val an att packa ihop och komma hem. jag ljog dessutom om varfor jag var tvungen att ha ledigt sa inga fler ihopkokta historier som inte alls ar sanna hade varit pa sin plats. men det var nara. fast var vadret inte sa pass att man kunde ligga pa beachen och da finns det inte mycket att gora dar nere annat an att parta sa jag ar ratt glad anda att vara hemma igen. skulle aldrig kunna bo dar tror jag. beundrar verkligen min van som har klarat det i hela 2 ar nu, men det har satt sina spar. hon ar ett depremerat anorektiskt nervvrak nu fortiden. det ar sa skrammande att jag kan borja grata nar som helst.

RSS 2.0