snart sa..

dagen fore dagen fore nya aret 2009 har i Israel.
ja, eller egentligen inte. det kommer inte bli 2009 utan ett helt annat, men det har jag tyvarr inte en endaste aning om.
 
jag maste ta en rejalt ingaende och fordjupande diskussion/lektion med min Rabbi om det omgaende kom jag pa nu, eller egentligen for lange sedan, men det kommer alltid upp en massa annat som ar viktigare i den stund vi studerar ett amnesomrade, eller del kanske man bor kalla det. -en del av religionen, sa man glommer bort.
for konstigt nog star det inte nagonting om det i min larobok, och inte ens i almanackorna. och det enda som star i almanackorna ar manaderna som de heter pa hebreiska for den judiska religionens ar.
det borde faktiskt vara en av de forsta sakerna man lar sig, men verkar inte som det ar sa viktigt. 
MEN det tycker jag att det ar. far alltid en massa fragor om det fran icke judar och kan aldrig svara.
for ni ska veta att for ovrigt sa gar alla judar som inte ar tok-religiosa av sig efter var (dvs de kristnas) kalender, och vart artal nar det galler allt annat i vardagliga livet utom da alla hogtider intraffar. da ar det helt plotsligt helt andra bullar som galler.
det ar bade markligt och intressant tycker jag.

preparing for hell

man marker att sommaren borjar ga mot sitt slut nu. det ar fortfarande varmt, men kanslan att springa till stranden har avtagit rejalt. och det ska tydligen regna idag. mulet och gratt. trist.
fast jag ar ganska glad for det anda. min kropp varker overallt. jag ar i mycket stort behov av massage kan jag saga. 
(har ni haft kanslan av att det kryper och drar overallt? man vill stretcha ut sig, men hur mycket man an forsoker gar det inte.)
sa att ligga hemma och bara mysa med I, titta pa film och vila ar helt ok idag. verkligen.
det har varit en jobbig arbetsvecka eftersom jag inte ar helt aterstalld sen influensan, alla krafter har gatt at till allt annat an att bli frisk.
och pa mandag ar det NYARSAFTON, Rosh Hashana, sa maste samla all energi jag har for det kommer se ut ungefar som det gor pa IDOL-auditions pa salongen. folk har namligen en tendens att alla komma i klunga i sista sekunden har da det ar helg eller hogtider. helst nar man packat ihop och ar pa vag hem.
kan bli helt rosenrasande galen ibland, for kan inte forsta, eller vill inte rattare sagt forsta vad som gor att det ar sa viktigt att man maste se perfekt ut i haret for en Shabbat t ex?
who cares liksom?!
det ar klart kulturen inte ar och kan vara densamma har som i Europa, men varfor sant hysteri?


kvallens






och annu en gang gar den ner..


and now it came

kom just pa en sak...
ganska oviktig, men anda.

men en grej som kan fa er att forsta hur frustrerande det kan vara ibland.
att vistas i ett land dar folk for forsta gangen i ar, 2008  kan se israeliska versionen av

Robinson
Big Brother och
Paradise Hotel...

det sager en hel del




det var ju battre forr!!

Sag precis att bilden fran forra inlagget ar sa gott som i svartvitt. Men vet ni vad?, Det ar faktiskt originalet!! 
Tankte inte pa det tidigare, men det verkar faktiskt som att det kan vara gratt har med, precis som hemma.
Skillnaden ar dock, ISRAEL: varmt och skont= harligt!  SVERIGE: lika kallt som det ar gratt= depp depp.. 

(bild kunde ej publiceras. obefintlig kommunikation...)

Fast med det konstaterandet behover det inte betyda att man ar mindre deprimerad har, for jag LOVAR och SVAR efter egna  erfarenheter att det faktiskt inte spelar nagon roll i vilket land man an befinner sig.
Det finns helt enkelt ingenstans i varlden dar allt ar perfekt. Och sa maste det vara for att vi ska kunna uppleva vad som ar gladje och sorg (enligt oss sjalva forstas) och veta inneborden av det.
Det ar ju det som driver var och en av oss (de som valde fran hjartat.. dvs de som inte nojde sig med att stanna kvar pa sommarjobbet efter gymnasiet for de fick fast anstallning och for en sekund kande att "Vad bra! , tryggad lon) att kampa for det vi brinner for, for att inte hamna dar ingen egentligen borde vara, att hitta den plats vi passar in, for tydligen gor vi inte det i vart hemland, vi insag snabbt att nat var fel! (men manga har fortfarande inte forstatt det tydligen) i ett samhalle dar man inte far bestamma sjalv vad man vill gora och fa lon for det.
Jag ar allvarligt talat inte alls chockad over hur manga det egentligen ar som emigrerar fran vart hemland. 
Far hela tiden hora om hur bra Sverige ar, hit och dit.. och jovisst, vi har det bra i Sverige jamfort med de allra flesta lander.
MEN jag sager bara: "Det var mycket battre forr!!"
(och ha i atanke att jag inte ar over 30 men anda sager sa. hanger ni med?!)

sa vagrar jag inse att jag ar sjuk

hux flux sa blev jag sjuk. bara sa dar. det borjade med en huvudvark i torsdagskvall och nu ligger jag med feber och halsont sen i fredags. det gor ont i skinnet. igar hade jag inte ens ork till att svara i telefonen men ar redan pa battringsvagen eftersom jag kan sitta har och knappa.
det varsta som finns ar att vara sjuk och behova ligga inne nar man ser solen strala utomhus och man egenligen skulle ha tillbringat hela dagen pa stranden. det suger ordentligt kan jag saga. men vagar inte riskera nagot sa det blir varre. bara att gilla laget antar jag. men san ar jag alltid, om min kropp kan fungera utan problem, dvs inget handikapp av nat slag sa mig vagrar jag inse att jag ar sjuk.


and then i finally came home

efter 5 timmars svarande och ilska kom antligen bargningsbilen och hamtade upp mig och min skrotbil. jag hatar min bil just nu. for helt plotsligt slutade den att fungera, helt utan anledning. tydligen var det nat fel pa "startaren" fick jag reda pa senare.
hade sa otroligt mycket att gora i onsdags och blev tvungen att stalla in allt, t om middagen som jag bjudit in vanner till. kanns som en rolig anledning.. min bil ar paj sa ni far komma en annan dag.
men I var snabb. han har redan hittat en annan bil till mig, sa nu sager jag bye bye till skrutten for alltid.

jo minsann

"Se dig inte om!"
"Ge aldrig upp"
"Mig ager ingen"

Det har har 3 av titlarna pa nagra pocketbocker jag har har framfor mig. Kan man ana ett mönster mån tro?
Intrigitet och respekt mina vanner. Det ar vad allt handlar om, bade in real life och i fablernas varld sa att saga...

och sen blev jag helt tyst

vad skulle du ha gjort om din man gjort saker bakom ryggen pa dig, ljugit och dessutom spenderat 45 000kr pa 2 veckor helt sjalv. med pengar som du tjanat och jobbat ihop?
detta har hant min allra basta vaninna S och just nu finner jag inga ord. ?????!!!!
what the f**k!!


och sen blev det inget mer med det..

mitt mote med chefen gick valdigt bra idag tror jag.
eller jag vet det.
kanns otroligt skont att fa ur sig all skit jag gatt runt och burit pa senaste tiden. det enda jag inte fick igenom var att fa ledigt nan gang ibland pa fredagar, men det var helt omojligt om det inte var till nagot riktigt riktigt speciellt och det haller jag fortfarande inte med om vare sig det ar mer jobb da an andra dagar. jag forstar, men haller inte med. poangen ar ju med den dagen att man far extra lang helg och kan dra ivag bort en svang, men icke.
tur att jag var smart nog att norpa at mig sondagen som ledig dag och borja kl 2 pa mandagar, dvs nastan 3 dagars ledighet i strack anda.
kalla mig lat, bortskamd, barnslig eller vad ni vill, det spelar ingen roll. jag ma alska mitt kreativa yrke, men ALSKAR LEDIGHET nastintill mer. svart val det dar.. man vill ju bade ha kakan och ata den, (som oss allra flesta, och som for det mesta aldrig gar..)

vad jag ville komma med apropa fredags-ledighet var iallafall att jag nu inte kan aka hit pga det. surt.
jag saknar min basta L!! hon har gatt och blivit gravid och det vill vi ju saklart fira.







 


erev shabbat, here i come

det varker i hela kroppen. helt slut ar jag. flippade ut det sista jag gjorde pa jobbet idag sa antar att det ar det som har satt sina spar i att fa en sa energilos kropp jag har for narvarande.
det ar inte ofta jag blir sa arg att jag borjar skaka, typ aldrig!!, men idag kom det och det anda svaret som skulle fa mig lugn igen var att skrika ur mig allt som latit mig ta emot den sista droppen i bagaren. det blev helt svart i mina ogon. och med all ratt. men nu ar jag pa battre humor om an mycket slo.

om en timme kommer nagra vanner hit pa middag, Erev-Shabbat och allt. 
I har inforskaffat massor av steaks (vilket jag i och for sig inte ater, men anda) och annat tilltugg. men sjalvklart glomde jag fa med en flaska vin nar jag akte fran stan sa maste pallra mig ner till mini-livset. sa maste nog dra pa ett kal nu. mycket att hinna med nar man agerar vardinna.
Shabbat Shalom kolam!!

over and over again

det verkar som min kropp inte vill ligga i sangen langre an till kl 7 pa mornarna. och det gor mig lite sur. jag vill sova nar jag har sovmorgon!!!
laste dock nagonstans att det ska vara bra att vakna samma tidpunkt varje dag for att fa mer ork och energi till hela dagens bestyr. och det stammer nog nu nar jag tanker efter. dessutom har jag alltid varit en morgon-manniska sa egentligen borde jag inte alls vara sarskilt forvanad. for innan sommaren vaknade jag ocksa automatiskt samma tidpunkt varje dag, men sen blev det sommar och orutin.
i like; orutin.
i like less; planering och organiserat,
men det ar precis vad jag ar och kommer aldrig komma ifran. det gor mig galen pa mig sjalv ibland. hur mycket jag an forsoker vara en slarver sa gar det bara inte. kontrollfreak ar vad jag ar.

ni ser ju bara..

ursakt som funkar

jag tog ur min lilla rumpa fran sangen i gryningen idag for att for forsta gangen pa lange ga en promenad innan frukost och jobbet.
nu j*vlar borjar det handa ett a annat kan jag saga. eller sa ar mitt arende till posten det jag egentligen maste gora, och det bor ske precis da den oppnar sa jag slipper sta i 1 timmes ko, (men det glommer vi bort tycker jag). om man har ett mal med sjalva promenaden brukar det funka battre for mig namligen, iallafall om man haft ett uppehall pa typ forever..
brukar man fa en paminnelse-avi efter bara 6 dagar forresten?

the Havaiana-bitch

jag blir verkligen inte klokare pa folk har, speciellt tjejer hur mycket jag an forsoker och ju langre tid jag bor har.
for jag forstar faktiskt inte varfor de alltid ska borja jiddra sa fort man inte tycker som dem eller om man fragar nagot som man ar lite osaker pa nar man ar inne i butiker som t ex skor och klader. nu sager jag inte att det alltid ar sa, men det ar inte ofta det inte hander, inte mig iallafall. kanske det beror pa att jag ser ut som en turist i mitt blonda har och med ljusare hy an dem, men det ska definitivt inte spela nagon roll, men det verkar tyvarr inte battre.

kanner mig fortfarande upprord over mitt "samtal" med butiksagaren, (F kan vi kalla henne) med Havaianas pa Schenkin. hon ar helt jakla galen. tankte jag skulle overraska I med att kopa ett par nya sandaler at honom, men blev plotsligt valdigt osaker pa storleken nar jag val hade dem i handen. da blev  F helt galen. hon borjade spruta ur sig information som jag skulle kunna skriva en hel uppsats om bade fram och baklanges kandes det som, for det fanns inte en endaste liten chans i hela varlden att de skulle finnas andra storlekar an de som fanns dar. det hade hon minsann tagit reda pa. det har tydligen alltid bara varit dessa. Obs! alltid!
men eftersom jag har bevis pa att det faktiskt finns, eftersom som jag har ett par inkopta i Brasilien for 5 ar sedan (inte med mig da dock) ville jag inte ge mig for jag vet ju hur de alltid ska pressa pa en en massa grejer man inte vill ha, men som man far med sig till slut anda p ga alla rabatter som overregnas en till skyar, och for att man inte orkar saga ifran. det gick inte saklart och det ar det som gor mig sa arg och irriterad. inte undra pa att israeliska man letar upp blivande fruar i andra lander.
precis som I sa en gang nar nagon undrade varfor han foll for just svenska tjejer, -"i want a woman, not a man". klockrent.

mycket mera

idag har jag planerat att ta mig i kragen och styra upp ett mote med chefen for en loneforhandling.
jag vet att jag ar alldeles for snall nar det galler sant, men efter all information jag fatt den senaste om vad som ar en "normal" lon for mig som ar utbildad och jobbat nastan 10 ar inom branschen ser jag rott. om det ar sa som jag fatt veta har jag blivit lurad pa en hel del pengar de senaste 6 manaderna, sa det ska bli intressant att fa veta varfor och hur de egentligen tanker. anledningen till att jag vantat sa har lange ar aven for att nar man varit anstalld 1 ar har jag mer att saga till om an arbetsgivaren. man hanger lite lost innan, men nu kan man inte bara ga och fa sparken hur som helst for att man har krav som ar mer an vad de gar med pa.
dessutom ville jag se och testa om min chef skulle saga nagot forst, men det ar klart som f*n att det ar tyst som i kyrkan nar det kommer till sadana viktiga beslut.
wish me luck!

gladare

efter helgens galenskaper kanner jag mig otroligt pigg och "normal" for en gangs skull. har redan hunnit prickat av ett a annat som finns pa min att-gora-lista.
drar mig dock att ga till posten och hamta ut paketet fran mamma for det betyder att jag antagligen blir irriterad och det orkar jag inte bli nu nar jag ar pa sa bra humor for en gangs skull,...

det har med att ha hund forstar jag nu inneborden av iallafall och ar nog inte sa exalterad over tanken att inskaffa langre. forstod aldrig riktigt vad M menade och varfor hon stadar varje dag, men det markte jag igar pga att Zack var hos oss i fredags. hela lagenheten var tackt med vita hundhar, precis overallt fanns och finns de formodligen fortfarande. sant har jag definitivt inte tid med hur sot hunden an ma vara.

RSS 2.0