vart ska det ta vagen?

vet inte var jag ska borja, och om jag borde borja overhuvudet taget. det finns sa mycket som jag skulle behova fa ur mig, fast tyvarr kanske detta forum ar lite val oprivat. och det jag har pa hjartat ar allt annat an oprivat.
det brukar kannas mycket lattare att hantera vardagliga och/eller t om engangs foretelser da jag val skrivit av mig den varsta bordan, men som sagt. vet inte om jag vagar just har.. men jag vet inte heller vart det ska ta vagen, for i min kropp och sjal finns det inte plats langre. kanske bor jag oppna en blogg enbart for sant, och losenords-blockera den.
fast da kan jag ju inte fa rad om hur jag ska hantera saker och ting.
onodigt.
dilemma.


dagens utbrott/ irritation

vad var det jag sa?! (se foregaende inlagg..)
inte for att jag hamnade i en massa trubbel genom konstiga fragor fran handlaggaren utan snarare var allt som det skulle med alla papper jag var tvungen att annu en gang att redovisa FORUTOM det viktigaste.
och det viktigaste kan jag varken paskynda eller pa annat satt paverka mer an att vanta, -namligen rapporten fran polisen som sager att jag inte gjort nagot kriminellt det har aret.
inte nog med att jag och I satt nastan 2 timmar i bilko i sporegnet, sa akte vi dit helt i onodan. for inget kan tydligen ombeslutas utan den dar sabla polisrapporten som pga varldens langsammaste och medelalders byrokrati i det har landet tydligen inte kunde pa farbror konstapeln att fa tummen ur arslet att skicka in i tid till mitt mote som blev inbokat for mer an 1 manad sen. ska det vara sa svart liksom?!
nu har jag en ny tid om 6 veckor, men handlaggaren kunde anda inte lova att det skulle finnas i hennes hander da.

jag bara undrar, VAR FINNS LOGIKEN?! for jag blir galen pa onodigt tidsfordriv!!! 
vore det inte betydligt mycket enklare att fa ett mote inbokat direkt da de far rapporterna dit istallet for att vi sokande maste forst ringa och bestalla tid och sen vanta pa stolen i besoksrummet i ovisshet om allt ska ga vagen eller inte?!
jag har verkligen inte tid for sant har nonsens. kan systemet bli mer korkat?!

(fast ja just ja, det ar ju pa tok for high-tech att ha datorer som kan skota sana simpla saker.)

Mizrad Hapnim

da var det dags igen for mitt arliga besok pa Mizrad Hapnim (ENG: Ministry of Interior/ SV: Imigrationsverket) for att fornya bade VISA:t, arbetstillstandet och ID-kortet. lyckligtvis har jag inte fatt erfara nagra konstigheter utover det vanliga de tidigare 2 aren, men man ska aldrig sitta riktigt tryggt i stolen bara for att allt gatt som pa rals innan, utan det bor nog forekomma visst tvivel och pirr for vad som komma skall.
har nog aldrig sett san oordning nagonsin som pa deras kontor i Ramat Gan namligen. herregud! sager jag bara. hur kan folk jobba i san otrivsam miljo? och annu mindre, hur i h**te hittar de saker dar?! fast det ar ju det de inte gor har jag hort. att spara filer i en dator verkar for komplicerat dar tydligen, och for att inte tala om FOR hightech. manga sokande har blivit av med bade ansokningar och dokument lika ofta som en normal person byter underklader. ofta alltsa. och det ar darfor det dar pirret finns hos mig.

idag tankte jag dessutom dra till med en onskan/fortur om att fa ett blatt (israelisk medborgare) ID-kort istallet for ett gult (tillfallig medborgare). det skulle gora mitt liv, och framforallt mitt studerande sa mycket lattare.
och hans satt att godkanna.


efter tarar kommer gladje

igar kom det. mitt vredesutbrott alltsa.
och jag kan bara saga att det gjort mer an susen, aven om det "rakade" komma under helt fel tidpunkt. och jag vet egentligen inte vad som utloste det eftersom jag just hade avnjutit en mycket delikat middag pa en av Tel Avivs absolut basta restauranger for tapas, Tapeo med fint sallskap och min karlek forstas. men det bara kom ur, med tarar och skrik och sen blev allt mycket battre. fast nar jag tanker tillbaka tycker jag lite synd om I som bokstavligt talat fick ta emot en stor fet slap i ansiktet. elakt, men ibland maste man fa utlopp for sina kanslor som sagt.



jag onskar jag hade haft med kameran och fotat de fantastiska smaratterna vi avnjot, fast samtidigt var det liksom inte lage for sant. hade kanns ultra-nordigt att fota varje minut det dok upp nagot nytt pa bordet.
by the way..jag alskar Lambrusco.

det jag vill, nar jag vill och hur jag vill

dear diary.
har precis kommit hem fran jobbet. varldens langsta och trakigaste pa hur lange som helst.

jag ar valdigt arg just nu. pa det mesta. t om pa mig sjalv att jag kanner som jag gor. jag hatar mig sjalv annu mer nar jag marker hur mycket jag forandrats och hur jag borjat bete mig sen jag flyttade hit. 
vill bara skrika och vrala ut hogt. sa hogt som det bara gar tills jag tappar andan. behover fa ur mig all ilska. men da kommer jag formodligen uppfattas som mentalt stord och sinnesforvirrad av I. men det kanske jag ar. och for den delen borde jag fran forsta borjan inte ens borja tanka pa hur jag kommer uppfattas nar jag satter igang med mitt skrikande.
lat mig fa gora det jag vill, nar jag vill och hur jag vill.
over and out



my mistake, sorry

jag glomde...
efter Sukkot kommer Simchat Torah, och det ar den sista hogtiden for ett bra tag framover.
som alla andra det har aret, nu pa tisdag.
det blir nog en svang till synagogan da. maste ju halla mig up-to-date nu nar lektionerna varit installda i snart en manad.





ja ni ser ju bara hur festligt och roligt det verkar vara.

myror i brallan

det luktar regn ute fast solen skiner.
hade tankt att fa nagot gjort idag men det lutar at det helt andra hallet.
kanner mig sa otroligt rastlos den senaste tiden.
rastlos och slo/ energisk, myror i brallorna feeling, anda gick jag till sangs redan kl 22 igar av ren tristress, och da ar det illa kan jag saga. mycket illa. speciellt nar man vaknar upp 7.30 en lordagsmorgon och vill gora sa mycket men man orkar nada.
hade det varit butiksoppet som i de flesta andra lander hade jag tagit en runda i ett par inredningsbutiker nu, men det gar ju inte da man ar ledig. kommer att bli fullstandigt galen snart da man inte kan tillbringa tiden pa stranden en dag som denna.


jag maste harifran. inte flytta, bara resa bort, och det langt. helst nu.

haiom hashemesh chasack


som jag sa borjar sommaren ta slut, men idag ar vadret fantastiskt. och vi ska ha BBQ hos I's foraldrar. visserligen har de stor tradgard, men det passar sig inte att ga runt i bikini bland hans familj. de har en lite udda syn pa saker och ting, och framfor allt solen..
fan vad jag onskar att man bodde narmare stranden. jag blir galen ibland. det ar sana har dagar som far mig att langta mer an nagonsin till Barcelona igen. var duplex lagenhet vid Bogatell..
jag har lite smatt panik for att bli vit och blek igen. det gar liksom inte. det som gar annu mindre ar att forsoka fuska sig till lite farg. det enda solarie-stallet jag vet gor mig grisrosa/knallrod och brannskadad vare sig jag har varit veckor i solen som den gangen efter Thailand eller inte.
far inte bli vit igen, gar inte.


Sukkot

ny dag, ny hogtid.
det ar mer eller mindre hur det sett ut under oktober-manad har. men efter idag och Sukkot ar det slut pa ledighet och halva arbetsdagar. back to business igen.
det var roligt sa lange det varade. next stop, december.



tyvarr borjar aven sommaren sakta med riktigt sakert ga mot sitt slut ocksa.
fast for att se det fran den ljusa sidan, ar det kanske bra.
Israel behover vatten, alltsa regn. regn i massor. typ sporegn-i-3-manader-i-strack, och mer dartill. forra vintern regnade det bara under ca 10 dagar (av 365 ). det sager ganska mycket om situationen har just nu. det borjar bli sa allvarligt att man maste borja importera vatten fran Turkiet och omvanda saltvatten fran Roda Havet och Medelhavet till dricksvatten. har de inte kommit pa det smarta i att ha cisterners som i Spanien annu, dvs. "pooler" som samlar upp vattnet nar det regnar. vi i Sverige ar bortskamda pa det viset. vatten i overflod..

alltsa, arligt talat

jo, jag var ju faktiskt pa semester nyss.
fast nja... semester och semester.. jag kallar det hellre, "aka och halsa pa en vaninna"..
hade det valdigt mysigt och trevligt pa alla satt och vis, (fri fran jobb och ansvar) men anda var det inte som jag hade tankt och velat haft det. det var inte heller mitt fel men jag visste redan da jag fick hora det att det skulle bli komplikationer. det blir det alltid pa nat satt nar man reser med andra, men inte sa har.
misstaget var att vara basta vanner bestamde sig for att i sista sekund bjuda med en vaninna med 6 man baby i ren sympati vars pojkvan iskallt dumpat henne innan nyarshelgen. tyvarr svarade vaninnan ja pa ett pastaende som fran borjan var ett hogt tankande, men blev allvar da svaret blev utom forvantan.
omtanksamt gjort, men om jag far saga sa forstorde vaninnan allt eftersom hon dessutom ej kunde vara i solen och pa stranden p ga lazer-behandling. sa!.. vad dar att gora?! alla vet att Eilat= sol och strand.

kalla mig spoiled, vad ni vill!
men efter att ha bott har lite mer an 2 ar ar resor inom Israel inte langre beraknad som en semester for mig. dels for att Israel inte ar storre an ca 8 timmars bilfard fran norr till soder, ens det? men ocksa for att jag varit sa manga ganger i Eilat att jag tappat rakningen. (kan ni tanka er att jag en gang i tiden faktiskt var helt obscest i tanken pa att aka dit p ga vaderleksrapporten i Aftonbladet.. sol och varme.. och Eilat var alltid varmast sa dit ville jag aka till varje pris, bort fran kalla, graa trista Sverige fast jag inte ens visste var det riktigt lag) och det enda som bidrar till att aka dit ar just , min basta L och stranden..  
allt annat ar totalt ointressant, och trakigt..

.

white ass rules?!

by the way...
det har tyckte I var ett moment att foreviga fran semestern..

oh, la la la!
white ass rules!


det dras mot sitt slut, finally

1 timme kvar..
Vill bara att min I ska bli "normal" igen. Den har dagen ar lugnt den trakigaste av alla dagar i hela varlden!! suck!!
Men nu ropas det fran sovrummet. Dags att dra oss till familjemiddagen strax. Det vankas chokladkaka och frukt till forratt och efter annat latt man kan ata efter en dag utan mat.
Sjalvklart maste bilen stanna hemma, men det ar tur nog inte langre an 10 min promenix.

Jom Kipor

om nagra timmar, kl 17.52 for att vara exakt avslutas Jom Kipor, dvs fastedagen. den tillbringas pa samma satt som en Shabbat men utan mat och dryck. man far inte ens borsta tanderna.
detta for att paminnas och lida for sina synder under aret som gatt. efter denna dag ska man vara forlaten och renad allt ont man gjort enligt den judiska tron.
for att vara exakt borde jag egentligen inte sitta har och knappa loss, men eftersom jag inte ar judinna annu behover jag inte folja detta aven om jag ar i processen att konvertera just nu. kan kanske verka lite ologiskt att jag inte gor det, men det ar upp till mig.
for aven om jag kan forsta tankesattet och tycka det ar lite intressant haller jag inte riktigt med idén.
for jag tycker inte det borde vara ok att man gor dumma saker mot andra i sin vetskap och beter sig allmant illa under resten av aret for att sen kunna bli forlaten om man fastar under Jom Kipor. det sager ju nastan sig sjalvt, att det ar ok. det skulle ju vara sa mycket battre om folk inte betedde sig som svin fran forsta borjan sa behovs ingen Jom Kipor, eller?
dessutom sa renas inte kroppen av att inte ata och dricka. man behover vatten for att rena kroppen, sa att det skulle vara bra for nagon tvivlar jag pa. detta ar enbart psykologiskt, och for ortodoxa judar som innerligt tror pa allt som star i Torah. men som sagt, religion ar valdigt intressant pa det viset.

da sa

VIVA las fiestas!, las siestas och allt vad man kan kalla semester, MEN!!!!
da var man hemma igen da. och det kanns val sadar..
att det bara kanns sa sadar beror forst och framst pa min fruktansvart onda nacke som ger mig huvudvark. den fanns dar redan i morse nar jag vaknade, och gjort mig galen mest hela dagen.
i villan dar vi bodde (och spenderade var korta semester pa) var det A/C-out-of-control-forbrukning utan dess like.
man kan nog tycka nar man kommer fran Sverige att 23 grader ar ganska ok temperatur, men jag lovar att det var nog bland den varsta kyla jag nagonsin kannt inomhus. visst, jag forstar att det kanns mer nar man kommer in fran nastan 40 graders hetta ute, men hade jag inte haft jeans och langarmad troja pa mig hade jag nog varit sjuk igen, pa riktigt!!!

den andra anledningen till min onda huvudvark ar aven den att jag steg upp kl 5.30 i morse, istallet for 6.30. (hade nagot valdigt viktigt att gora annars hade det aldrig hant) man skulle tydligen stalla om klockan igar, men det var det ingen som talade om for mig/oss. sa efter forst varit vaken sen klockan 07 igar till att kora hem 5 timmar i morkaste kolsvartamorker pa slingerisling krokig vag i bergen och bara hinna sova 4 timmar tog det ut sin ratt i min skalle tyvarr.
dagens i-lands problem i sitt esse. fan vad bortskamd man kan vara...

(jag tanker varken borja eller namna allt annat som forsoker komma ur min hjarna just nu. det far vara nog for denna gang. for jag ar faktiskt inte sa negativ och sur, men nar man val borjar...)

RSS 2.0