hu jeda mig

Kanner mig fortfarande lite traumaserad sen vart besok i Bene Beraq (scrolla lite nerat nar lanken oppnas) igar kvall.
Alltsa, jag har varit dar ett par ganger forut, bla den gang da jag hade mote med 3 rabbiner i en timme och fick godkannande av dem for 2 ar sedan att konvertera (ja tyvarr funkar det sa har), men jag tankte inte sa mycket pa omgivningen dar da.
Igar blev jag helt skakig och borjade ma daligt. Hela staden bestar ju i storsta del av gravt religosa judar sa bara kanslan nar man kom in dit kl 22 pa kvallen var helt galet. Har nog aldrig sett sa manga religosa manniskor pa en och samma gang, eller mannskor over huvudet taget vid den tidpunkten pa dygnet. Det var helt sjukt vilken kalabalik och uppstandelse det var pa gatorna, gamla som unga, som det var mitt pa dagen. 
Forvisso borjar en ny dag enligt judisk tro da solen gatt ner sa det forklarar en del, men anda. Finner inga ord.
Vart mote med en av de hogsta rabbinerna (traffat honom tidigare) gick inte heller enligt planerat, men forstar nu varfor. Tanken var att forsoka fa en skjuts framat, men blev snarare tvartom, eller vi var helst inte valkomna for det skulle ta manga manga ar att bli judinna enligt honom.
Forstod att den judendom jag studerar ar inte samma som de star for. De har namligen en annu mer ortodox syn och ar inte godkanda enligt Israels Hogsta Domstol och Rabbi, den ar alldeles for komplicerad och omojlig att leva efter. Och skulle bara den existera i Israel, kommer inga fler kunna konvertera nagonsin, och darmed antalet judar minska sa svart ar det.
Min rabbi jag studerar med har forut pratat om osamjan mellan de bla och svarta kiporna och nu forstar jag precis vad han menade med det. Hade ingen aning om dem forran nu.
Att det var pa det viset.


Kommentarer

What's on your mind?..:

I am:
Remember me?

E-mail: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Comment:

Trackback
RSS 2.0