religionskunskap del 3

SHABBAT
image191
Att hålla Shabbat ar en overenskommelse mellan folket och Gud. Han "tillverkade" jorden pa 6 dagar, den 7:e dagen vilade han.
Alla religioner tolkar det olika, for muslimerna ar den dagen pa en fredag, judarna pa lordagen och de kristna pa sondagen som vi alla vet.

Pa Shabbat ska man inte utfora nagot slag av arbete, dvs.
-inte satta pa och stanga av elektricitet, vilket gynnar oss resten av veckan. de lampor och den el man behover under Shabbat later man vara pa innan.
-inte laga mat (och absolut forbjudet att forbereda nagot for resten av veckan)
-inte tvatta eller diska m disksvamp. om man diskar anvands en speciell svamp som inte samlar vatten, for det ar den mjuka som gor att man utfor arbete..
-inte roka cigaretter (man tander en eld)
-inte klippa har och naglar eftersom det ar nagot som lever och som dor nar man klipper av det.
-inte sminka sig
-inte vattna blommor
-inte anvanda telefonen (annat an i nodfall, om nagon maste aka till sjukhuset) eller titta pa TV
-inte kora bil osv...
image192
Denna dag ar endast till for att njuta av god mat, umgas med familjen och studera Toran.
Shabbat innefattar 3 stora maltider, och det ar viktigt att en Kiddush (start; shabbatbon och skal pa vin) och en Havdala utfors (slut; samma som start) for att markera den speciella tidpunkten.
Varje ar laser man 5 bocker ur Toran som man borjar om fran borjan med varje nyar och det ar dessa familjen gemensamt ska diskutera och lara sig ur. Ju aldre man blir, ju mer erfarenhet och man ser historierna annorlunda. Nagot man tar med sig for livet.
Om man verkligen ar ett med Gud ar det inte du som haller Shabbat, utan Shabbat haller dig. Det ar nagot som finns inom dig och som utfors utan anstrangning.

Kommentarer

What's on your mind?..:

I am:
Remember me?

E-mail: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Comment:

Trackback
RSS 2.0